Echoes of Europe

Section categories
Our poll
Rate my site
Total of answers: 12
Site friends
Statistics

Total online: 15
Guests: 15
Users: 0

Publisher

Main » Articles » Romana

Dependența de droguri

Inspirat de către natură, omul a adoptat ca țel suprem acela de a fi liber în această lume.

Descoperind focul, adoptând agricultura, inventând roata și multe altele, omul a încercat să devină cât mai independent de mediul înconjurător. În același timp, cu ajutorul acestor progrese pe care onlu le-a făcut, acesta a putut să cunoască infinitul Universului, să poate călătorii nu numai pe această planetă, dar și în cosmos.

Așadar, omul a căutat să devină independent, să se rupă de orice limite. Însă în același timp cu dorința de a deveni independenți oamenii au descoperit și modalități prin care să îi înrobească pe ceilalți sau să devină dependenți chiar ei însuși.

Dependența de televizor, computer, jocuri de noroc, materiale pornografice, medicamente, alcool, țigări sau droguri...  acestea și multe altele i-au înrobit pe unii dându-le falsa impresie că ar fi devenit liberi. Este adevărat că aceștia devin liberi, însă într-o lume a viciului, o altă lume creată de cel care vrea să evadeze din lumea reală și să pătrundă într-o lume a imaginarului cu ajutorul unei substanțe halucinogene sau a unei activități ce poate hipnotiza.

Conform Dicționarului Explicativ al Limbii Român, dependența este definită ca fiind „situatia de a fi dependent; stare, raport de subordonare”, iar din punct de vedere medical aceasta este definită ca fiind „o stare de intoxicație cronică rezultând din absorția repetată a unui drog sau medicament și care se manifestă prin nevoia de a continua aceasta absorție”.

Așa cum am amintit anterior, nu numai substanțele chimice îl fac pe om să devină dependent. În acest sens, activitățile desfășurate frecvent au tendința de a creea dependență persoanei în cauză. La fel ca substanțele chimice care provoacă dependență, și activitățile persoanelor au tendința de a aduce aceeași stare de bine. Așadar aceste acțiuni se transformă în substanțe chimice în interiorul nostru, ori schimbă percepția asupra realității.

Dar care sunt motivele pentru care oamenii aleg să se drogheze? Cred că motivele pot varia. Poate că unele persoane aleg să se drogheze din următoarele motive:

    Pentru că vor să se simtă integrați într-un grup, să fie la fel ca ceilalți

    Pentru că vor să se relaxeze sau să evadeze dintr-o situație stresantă.

    Pentru că sunt plictisiți, în acest fel aceștia încercând să aducă ceva nou și dinamic în viața lor

    Pentru că sunt influențați de media care face ca drogurile de orice fel să pară atractive

    Pentru că aceștia cred că în acest fel vor părea mai maturi în fața celorlalți.

    Pentru că vor să se simtă rebeli

    Pentru că vor să experimenteze

Oricare ar fi motivele, cei care recurg la a se droga nu vor găsi o rezolvare a problemelor, ci vor găsi o nouă problemă care de multe ori se dovedește a fi mai mare decât problema pe care aceștia au încercat să o rezolve inițial.

Cum acționează drogurile?

În principiu toate drogurile sunt substanțe toxice. Efectul este determinat de cantitatea consumată.

Așadar dacă drogurile sunt consumate într-o cantitate „mică” acestea pot avea un efect stimulant, într-o cantitate „mai mare” acestea au efect sedativ, iar într-o cantitate „prea mare” acestea te pot ucide. În ceea ce privește dozajul, totul depinde de la o persoană la alta, dar și de starea acesteia. Așadar ce a fost odată „cantitate mică” poate fi următoarea dată „cantitate mare” sau „prea mare”.

Toate drogurile afectează mintea făcând în așa fel încât persoana în cauză să acționeze irațional, inadecvat sau chiar distructiv. De asemenea, senzațiile sunt afectate, percepția va fi deteriorată, iar acțiunile persoanei în cauză vor fi inadecvate.

Ceea ce este interesant este că după ceva timp ulterior primei întâlniri dintre dependent și drog, cel dependent va renunța din ce în ce mai des la ceea ce este real, adoptând visul ca fiind realitate. Din păcate nu mulți dintre aceștia au șansa să revină la realitate...

Viața este frumoasă și pentru a o vedea ca atare nu avem nevoie de droguri sau alte substanțe chimice. Desigur, fiecare dintre noi este liber să acționeze în deplină libertate, dar ce sens are să îți riști libertatea sufletească și cea fizică ajungând dependent sau chiar în închisoare în urma unor acțiuni pe care le-ai întreprins în timpul în care te-ai aflat sub influența acestor substanțe.

Gândindu-mă la droguri îmi aduc aminte de ceea ce un om, cu o experiență de viață mai mare decât a mea, mi-a spus referindu-se la consumul de alcool: „De ce să beau alcool? Sunt destul de prost încât nu îmi pot permite să devin și mai prost decât sunt!”

Poate că primul pahar de alcool te îmbată și te relaxează, prima țigare te liniștește, prima substanță injectată te face să visezi, însă ce nu poți să știi este dacă nu cumva „prima dată” poate fi sinonim cu „ultima dată”.

Poate că nu vei muri după prima încercare, dar sunt șanse mari ca prima încercare să fie momentul în care TU nu vei mai fi niciodată liber așa cum obișnuiai să fii...

Category: Romana | Added by: Ciprian (11.10.2013)
Views: 745 | Rating: 0.0/0
Total comments: 0
Name *:
Email *:
Code *: