Echoes of Europe

Section categories
Our poll
Rate my site
Total of answers: 12
Site friends
Statistics

Total online: 1
Guests: 1
Users: 0

Publisher

Main » Articles » Romana

Xenofobia

Inainte sa vorbim despre problema xenofobiei  ar trebui sa ii dam o definitie. Acest cuvant isi are originea in doua cuvinte grecesti: xenos = strain, si phobos = frica; ceea ce in traducere inseamna frica de straini.

Xenofobia este una din formele de discriminare ce consta in teama irationala si excesiva fata de tot ce este strain (de oameni, locuri, cultura sau obiecte). Forme ale xenofobiei pot fi rasismul si homofobia (convingerea ca oamenii sunt inegali in functie de etnia careia ii apartin sau de culoarea pieli).

Ce efecte poate avea acest tip de discriminare? Victimizarea, atacuri violente, crime, expulzari in masa... toate acestea din motive precum privarea de locuri de munca, de putere, de prestigiu in comparatie cu un grup de straini, delictelor savarsite de unii membrii ai comunitatii vizate, ori teama de schimburi culturale.

Dar care sunt cauzele reale ale acestei forme de discriminare? Sunt de parere ca aceasta forma de discriminare a fost dezvoltata de-a lungul a mii de ani, timp in care nu prea exista liniste intre triburile si apoi statele vecine, din dorinta de expansiune ale acestora. Si cu cat puterea era mai mare cu atat dorinta de a se impune era mai mare. Sa luam ca exemple: Imperiul Roman, Imperiul Mongol, Imperiul Spaniol, Imperiul Rus, ori cel mai mare imperiu ce a existat vreodata, Imperiul Britanic. Ma gandesc cum erau primiti acesti colonizatori cand veneau sa asupreasca popoarele, cu siguranta nu erau primiti cu flori sau cu paine si sare. Sau poate ca acele popoare chiar au avut bunacuvinta sa ii primeasca cum nu se poate mai bine, dar colonistii erau interesati doar de bogatiile detinute de acel stat. Nu cred ca ar fi fost tentati de un stat care nu oferea niciun beneficiu.

Incepand cu Antichitatea cand grecii si romanii ii considerau barbari pe cei care nu impartaseau aceasi cultura (limba, religie si forma de civilizatie), continuand cu Evul Mediu cand xenofobia avea o baza religioasa, cu colonizatorii care nu au respectat statul colonizat, iar incepand cu secolul al XVIII-lea s-a format o doctrina politica, nationalismul, care exercitat la extrem poate fi considerat o forma a xenofobie.

Din pacate, xenofobia este un fenomen des intalnit si in acest secol al XXI-lea, chiar in state dezvoltate, precum cele ale Uniunii Europene.

Istoria ne arata ca singurele momente in care statele vecine au fost prietene a fost acelea cand au existat interese comune, asa incat nu ma mira ca xenofobia exista si astazi, deodata ce strabunii nostrii au dezvoltat aceasta frica de straini.

Dar oare mai avem motive de a ne teme de straini? Eu cred ca nu, sau cel putin nu in masura in care se temeau strabunii nostri.

Incepand cu anul 1993, in cadrul Uniunii Europene incepe sa se discute din ce in ce mai des despre problema xenofobiei. In  anul 2008, comisarul european al Justitiei, Jacques Barrot afirma: "Rasismul şi xenofobia nu îşi au loc în Europa şi nici în altă parte din lume" si "Salut introducerea sancţiunilor severe şi eficiente împotriva acestor încălcări ale drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale care sunt principii comune în ţările europene".

Ma intreb daca spusele acestui comisar se respecta sau nu. Am observat ca in Romania a inceput sa se faca demersuri in aceasta directie. Astfel, exista legi conform carora actele de rasism si xenofobie sunt sanctionate chiar cu inchisoarea.

Dar oare este respectata legislatia?

Din pacate nu. Avand in vedere ca exista un partid politic si multe alte organizatii ce promoveaza xenofobia in Romania (culmea, chiar impotriva romanilor pe teritoriul Romaniei), in timp ce exista legislatie ce condamna drastic aceste manifestari.

La ce as putea sa sper, atunci cand exista unele persoane de etnie maghiara pe teritoriul romanesc ce ard o papusa ce il infatisa pe Avram Iancu, erou national, si arboreaza drapeluri maghiare in locul celor romanesti in institutiile publice (bine ca in acest caz s-a pus in aplicare legea).

Nu voi intelege aceasta miscare antiromaneasca a maghiarilor, dar xenofobia lor indreptata inspre romani nu va aduce iubire din partea acestora din urma.

Si ma intreb oare de ce revendica din teritoriul romanesc. De ce nu o fac cu slovacii, sarbii sau ucrainienii unde exista comunitati mult mai mari de maghiari? Poate din cauza lipsei de reactie din partea romanilor, si din cauza faptului ca slovacii, sarbii sau ucrainienii nu le vor permite niciodata sa fie batjocoriti in tara lor.

Manifestari xenofobe pe batranul continent au loc in Italia, Franta, Spania, Marea Britanie, precum si alte state.

In Italia, romanii sunt caracterizati drept tigani si infractori (pe langa xenofobie mai apare  si un fenomen denumit rasism). Dar nu ar trebui sa ma mire acest fenomen atata timp cat Italia a avut o politica accentuat fascista. Ma mira totusi lipsa de reactie din partea autoritatilor, a Uniunii Europene si uneori din partea Romaniei (nu ma refer aici decat la nivel declarativ, ci mai degraba la nivelul sanctionar).

In Franta, aceeasi poveste, romani sunt caracterizati ca si in Italia. N-a trecut mult timp de cand am discutat cu un voluntar de origine franceza care mi-a spus: „Am crezut ca toti romanii sunt tigani, iar in Franta se crede ca tiganii vin din Romania.”, pe langa faptul ca acestia nu muncesc, sunt infractori, si de obicei ii intalnesti cersind pe strada. Am fost uluit de cele auzite, dar binenteles daca asta au vazut in mass-media din Franta, ce asteptari sa am dupa ce au existat indelungi spalari de creier.

De asemenea tin sa readuc aminte ca Romania cheltuie de 20 de ori mai multi bani decat Franta, pentru integrarea rromilor. Va las pe dumneavoastra sa decideti daca oficialii francezi au dreptate atunci cand afirma ca Romania nu isi da interesul pentru a integra persoanele de etnie rroma.

Daca inaintea integrarii Romaniei in Uniunea Europeana, eram aratati cu degetul ca nu intergram in societate persoanele de etnie rroma, de ce acum tari precum Italia, Franta sau Marea Britanie nu reusesc sa ii integreze, ba mai mult au reacti rasiste la adresa rromilor, dar mai ales xenofobe la adresa romanilor?

Datorita crizei, in Spania au inceput manifestari xenofobe, din dorinta de a proteja populatia spaniola, locurile de munca fiindu-le dedicate preponderent spaniolilor, indiferent daca nivelul de pregatire a unui strain este superior.

In Marea Britanie sunt aprobate manifestari xenofobe in mass-media in special la adresa romanilor si a bulgarilor.

Sa nu uitam totusi Ungaria, tara in care exista organizatii cu orientare xenofoba.

Avand in vedere ca fiecare stat din Uniunea Euopeana exporta produse si servicii catre Romania fara a plati taxe vamale, deci in mod liber (beneficiind in acelasi timp de pozitia dominanta al unei tari superior dezvoltate din punct de vedere economic), tot asa sunt convins ca orice roman are dreptul de a munci in oricare dintre aceste state. Iar acest considerent se aplica pentru orice cetatean al Uniunii Europene.

Din informatiile pe care le detin, Uniunea Europeana nu a sanctionat in niciun fel aceste manifestari xenofobe, ci doar a criticat in unele rapoarte (ceea ce este o diferenta mare intre ceea ce a afirmat comisarul european Justitiei, redat anterior).

Dar ma intreb cum putem vorbi de Europa unita, daca intalnim manifestari xenofobe in state dezvoltate precum Franta, Italia, Marea Britanie etc. la adresa tarilor din Europa de Est (indeosebi Romania si Bulgaria).

Aderarea unei tari la Uniunea Europeana asigura libertatea de deplasare si de a munci centateanilor ei, insa xenofobia si rasismul conduc la incalcari ale acestui principiu. Desigur, xenofobia nu este intalnita pretutindeni, dar poate fii considerat o posibila cauza .

Imi doresc ca intr-o zi sa vad continentul european unit in adevaratul sens al cuvantului, nu numai in scop declarativ sau pe hartie, dar mai ales in constiinta europenilor.

Category: Romana | Added by: Ciprian (26.04.2013)
Views: 2035 | Comments: 1 | Tags: xenofobia | Rating: 0.0/0
Total comments: 0
Name *:
Email *:
Code *: