Echoes of Europe

Section categories
Calendar
«  August 2013  »
SuMoTuWeThFrSa
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Entries archive
Our poll
Rate my site
Total of answers: 12
Site friends
Statistics

Total online: 1
Guests: 1
Users: 0

Blog

Main » 2013 » August » 9 » Activitati ale tinerilor - II
17.25.00
Activitati ale tinerilor - II

În primul articol despre activitățile curente ale tinerilor am descris un eveniment, Seara grecească, care a fost organizat la inițiativa grupului FUEGO. Desfășurarea acestui eveniment în data de 20 aprilie 2013, a avut loc cu sprijinul sprijinul centrului cultural. În Centrul Comunitar de Cultură și Ecologie din Plichtów s-au adunat o mulțime de oameni, o sală mare ce a fost arhiplină. Audiența a apreciat cu multe aplauze piesa de teatru "Frumoasa Elena", precum și ateliere de dans în care cei prezenți au avut ocazia să învețe noi dansuri. Cei prezenți în acea zi au putut degusta bucatele cu specific grecesc.

Duminică, 21 aprilie, la sediul GPCKiE a avut loc ceremonia în care cuplurile care sărbătoresc în acest an nunta de aur au fost decorate cu medalii. În total zece cupluri (20 de persoane) au sărbătorit 50 de ani de mariaj. Acest eveniment a fost foarte important pentru mine și sunt foarte fericit că am putut lua parte la el. În ochii acestor oameni în vârstă, în ciuda trecerii timpului, am putut vedea adevărata dragoste, înțelegere, încredere reciprocă și mai ales, fericirea, în ciuda tuturor greutăților pe care le-au avut de-a lungul vieții. Cuplurilor le-au fost înmânate diplome, medalii și flori. Pe lângă acestea, aceștia au putut închina un pahar de șampanie și servi o bucată de tort. Membrii grupului FUEGO-au ajutat în pregătirea acestui eveniment și au onorat mai târziu cu câteva cântece dedicate acestora. De asemenea, le-am urat tot ce e mai bun în această viață și felicitări pentru cei care au reușit să rămână împreună pentru mai bine de 50 de ani, în limbile română și engleză. Desigur, cele spuse de mine au fost traduse în limba poloneză pentru a fi înțelese de toți.

În data de 15 mai, la sediul GPCKiE am organizat ateliere de lucru despre SEV împreună cu ceilalți tineri din cadrul centrului. În cadrul acestei întâlniri, am prezentat Programul "Tineret în Acțiune", Serviciul European de Voluntariat și proiectul în care i-au parte, "Echa Europy". În plus, în cadrul ședinței, am oferit mai multe informații despre mine, despre activitățile Fundației Zamolxes și am prezentat țara mea, România. După toate aceste prezentări, fiecare a avut posibilitatea să încerce câteva dulciuri specifice României, iar după ce fiecare a încercat aceste dulciuri a urmat un atelier de dansuri românești, în care cei prezenți au putut învăța pașii acestor dansuri.

În zilele de  18 și 19 mai, la sediul GPCKiE, la inițiativa instructorilor de dans,  Danuta și Panagiotis Stogidis, au fost organizate ateliere de dans. Împreună cu celelalte persoane am luat parte la aceste ateliere de dansuri grecești și israeliene. Membrii grupului FUEGO împreună cu instructorii lor au prezentat dansuri în noaptea de sâmbătă, iar înainte de acestea au fost cântate melodii ale Annei German.

Ca în fiecare an, în ultima duminică din luna mai a avut loc un eveniment al Administrației Locale, denumit Majówka Samorządowa, în acest an fiind a XIV-a ediție. În cadrul evenimentului, au existat multe atracții, despre care am amintit într-un articol anterior. Ceea ce este important pentru mine și pentru întregul proiect, tinerii au luat parte în pregătirea standului în care am promovat voluntariatul și Serviciul European de Voluntariat, împreună comunicându-le informații tuturor celor interesați. Toate acestea au fost gestionate cu sprijinul mentorului meu. Fetele din grupul FUEGO au pictat fețele tuturor copiilor care și-au această dorință. De asemenea, acestea și-au făcut apariția pe scenă demonstrându-le celor prezenți calitățile  lor vocale.

În data de 14 iunie, în Teacher Club situat pe strada Piotrkowska a fost organizată Seara grecească, în care a a luat parte și grupul Fuego împreună cu cei doi instructori. În cursul serii, instructorii noștri au vorbit despre povestea lor, despre cum două persoane de naționalități diferite (greacă și poloneză) pot trăi în armonie. După aceasta, tinerii au prezentat câteva dansuri grecești și i-au învățat pe cei prezenți câteva dansuri.

Un eveniment important pentru tinerii care lucrează în GPCKiE a fost reprezentat de o excursie în orașul Krapkowice, situat în vecinătatea orașului Opole. Împreună cu tinerii din cadrul centrului am participat la ateliere de dans, ce au avut loc în timpul Mijlocului de Vară. Pentru mine a fost o bună oportunitate de a participa la eveniment și de a observa diferite costume traditionale. Pentru a pregăti acest eveniment, am început să învățăm aceste dansuri cu o lună înainte de a le prezenta spectatorilor. În cadrul acestui eveniment am avut trei apariții în funcție de tipurile dansurilor: grecești , bavareze și dansuri din diferite țări europene.

Pe 6 iulie, la sediul GPCKiE a fost organizat un spectacol folcloric internațional, la care au participat grupuri din patru țări: Bulgaria, Georgia, Ucraina și Serbia. De asemenea la acest spectacol a luat parte și grupul FUEGO. Tinerii din cadrul acestui grup a luat parte la organizarea evenimentului și a dansurilor, la care au putut lua parte și cei prezenți.

Merită să menționez că tinerii care cooperează cu GPCKiE se dezvoltă nu numai din punct de vedere artistic, ci și din punct de vedere sportiv. Cu sprijinul primarului de Nowosolna am reușit să amenajăm un teren de volei. Prin aceasta am putut demonstra că este nevoie dor de o  entuziasmul pentru muncă și dorința de a juca volei pentru a îndeplini acest obiectiv.

Ca parte activă a Serviciului European de Voluntariat împreună cu tinerii de aici am avut ideea ca în acest an atelierul în care lucrările în lut urmează a fi arse să arate un pic diferit. Prin urmare, programul acestui eveniment ce a avut loc în data de 18 iulie, a constat o vânătoare de comori pentru copii, foc de tabara cu cârnați, povești de proiecție și picturi faciale. După părerea mea, cea mai mare atracție pentru copii s-au dovedit a fi vânătoarea de comori. Deși această vânătoare a durat două ore, copiii au avut parte de o distracție pe cinste, au urmat puzzle-uri ce au părut a le capta atenția , aceștia fiind entuziasmați să îndeplinească sarcinile ce le-au fost încredințate. Și ceea ce este important, sarcinile au avut un nivel de dificultate ridicat datorat elementelor de ecologie, dar și cunoștințelor necesare de limba engleza - desigur, toate adaptate la vârsta copiilor (au existat, de asemenea, unele cuvinte cheie minore).

În data de 19 iulie tinerii au vizitat Manufaktura. Totul a fost organizat în cadrul Serviciului European de Voluntariat. Tineri m-au ajutat în realizarea studiului privind "Viziunea în viața tinerilor din Polonia". Tinerii au fost dornici să răspundă la câteva întrebări, uniii chiar au fost interesați să ia parte în Serviciul European de Voluntariat și posibilitatea de a călători în străinătate – în acest sens am avut parte de o mulțime de întrebări. Acest studiu a fost o experienta interesantă, nu numai pentru mine, ci și pentru ceilalți.

Pe 26 iulie am organizat cea de-a doua ediție a „Serii Românești”. În cadrul acestui eveniment au fost proiectate filme despre România, aceștia putând deusta câteva mâncăruri tradiționale românești: supe, salate și prăjituri. Apoi am exersat câteva dansuri tradiționale românești. Toate acestea îi ajută pe tinerii de aici să se familiarizeze cu tradițiile, cultura și obiceiurile din România.

În data de 29 iulie am vizitat Centrul Comunitar din Łódź, unde am prezentat proiectul la care iau parte, am vorbit despre România, și ca o mică surpriză pentru cei prezenți la această întâlnire a constat într-o demonstrație a trei dansuri tradiționale românești. A fost o demonstrație prin care am anunțat o nouă ediție a „Serii românești”, care cel mai probabil va avea loc în toamnă, în afara comunei Nowosolna.

Asta e tot, deocamdată, atunci când vine vorba de activitățile mele și ale tinerilor de aici. Cred că vom continua să lucrăm impreună și să putem să ne dezvolta și sprijini în toate situațiile dificile.

Category: Romana | Views: 672 | Added by: Ciprian | Rating: 0.0/0