Echoes of Europe

Section categories
Calendar
«  April 2013  »
SuMoTuWeThFrSa
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930
Entries archive
Our poll
Rate my site
Total of answers: 12
Site friends
Statistics

Total online: 1
Guests: 1
Users: 0

Blog

Main » 2013 » April » 19 » Activitati ale tinerilor in cadrul GPCKiE din Plichtow
19.10.36
Activitati ale tinerilor in cadrul GPCKiE din Plichtow

In cadrul proiectului, de-a lungul timpului trebuie sa informez in legatura cu activitatile tinerilor in cadrul claselor specifice Gminno Parkowe Centrum Kultury i Ekologii din Plichtow. Pe unii dintre cei prezenti in cadrul acestui centru i-am intalnit in iulie, anul precedent in cadrul unui proiect Grundtvig, in care municipalitatea Campina a fost partener, iar consiliul Nowosolna gazda.

O surpriza de proportii a avut-o atunci cand la sosirea mea in aeroport am fost intampinat de o intreaga delegatie compusa din directoarea GPCKiE si tineri din cadrul centrului. Primirea a fost foarte calduroasa, iar acestia au pregatit un mare banner cu numele meu si o mascota allb-rosie pe care am stabilit-o in apartamentul in care voi locui timp de un an.

M-am acomodat foarte rapid in cadrul GPCKiE din Plichtow. Este locul unde multe activitati au loc, diverse lectii sunt organizate cu copiii, adultii si chiar batranii, uneori avand loc chiar si cursuri de formare. Participarea la acest proiect imi ofera posibilitatea de a interactiona cu diferite medii culturale si grupe de varsta, majoritarii fiind tinerii si binenteles, angajatii centrului.

Sunt bucuros datorita faptului ca oamenii de aici sunt caldurosi si deschisi dialogului, chiar daca inca nu pot vomunica in limba poloneza. Mi-am petrecut ceva timp vorbind cu persoanele ce vin la centru, discutand despre cultura si istoria celor doua popoare.

O data pe saptamana, mai precis vinerea, atunci cand grupul Fuego ia lectii de dans. Chiar daca sunt de putin timp in Polonia, acestia m-au integrat in grupul lor si particip si eu la aceste lectii. Pe langa dansuri (grecesti, romanesti, balcanice, nemtesti etc.) in acest grup se si canta in timpul unor celebrari, cantecele fiind atat autohtone, cat si straine.

In luna martie am luat parte impreuna cu acest grup la pregatirea unui trailer pentru dansuri in cadrul Centrului Comunitatar al Culturii din Lodz. Acest trailer a fost compus din trei dansuri pentru anumite ateliere ce vor avea loc peste cateva luni. Scopul acestui trailer este sa prezinte viitorilor participanti, instructorii, si de asemenea de a incuraja comunitatea sa ia parte la aceste ateliere de dans.

Un alt eveniment important a fost atelierul cu tematicile: „Pastele in Romania si Polonia” si traditii de primavara. Impreuna cu tinerii de aici am organizat atelierul pentru cele doua tematici. In cadrul acestui atelier am prezentat cum arata pastele in Romania si ce traditii si obiceiuri mai importante celebram odata cu venirea promaverii. Tinerii de aici de asemenea au prezentat traditiile si obieiurile pascale si cele dedicate primaverii, numai ca de aceasta data era randul Poloniei. Dupa aceste prezentari am luat parte in micile ateliere ce au avut loc, totii cei prezenti bucurandu-se de timpul petrecut impreuna. Ideea principala a acestor ateliere a fost sa verifice si in acelasi timp sa dezvolte abilitatile fiecarui participant. A fost bine ca ceea ce trebuia sa facem a avut si o parte in limba engleza, asa ca m-am putut adapta rapid si toata lumea s-a putut bucura in aceeasi masura de acea seara. Jocurile din cadrul atelierului au constat in teste in legatura cu prezentarile ce au avut loc, recunoasterea diferentelor din imagini cu specific pascal, mima, dar si altele. De asemenea, cei prezenti au putut servi si o mica gustare cu specific polonez, ce mi-a completat bagajul de cunostinte in legatura cu traditiile si cultura poloneza.

In urma prezentarilor, mi-am dat seama ca cele doua modalitati de a sarbatori Pastele (catolic, respectiv ortodox) se aseamana izbitor, insa traditiile legate de primavara sunt total diferite.

Acum ne pregatim pentru „Seara greceasca” care va avea loc sambata, 20.04.2013. Pentru acest eveniment tinerii de aici pregatesc intens dansuri si cantece. Componentii grupului Fuego sunt promotorii acestui eveniment ce va consta in: interviu luat unui cuplu greco-polonez, piesa de teatru „Frumoasa Elena” (piesa pe care ei au creat-o), degustarea preparatelor cu specific grecesc, dansuri grecesti la care cei prezenti vor fi invitati si cantece, toate acestea fiind o reteta a unei seri reusite.

Ca membru al acestui grup voi lua parte la acest eveniment dansand impreuna cu ceilalti, dar si luand parte la piesa de teatru. In urma acestui eveniment voi cunoaste mai bine cultura greceasca, ceea ce face parte din proiectul la care iau parte.

Astept cu nerabdare acest eveniment ce va aduce multe cunostinte despre cultura greceasca.

Category: Romana | Views: 657 | Added by: Ciprian | Rating: 0.0/0