Echoes of Europe

Section categories
Calendar
«  January 2014  »
SuMoTuWeThFrSa
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
Entries archive
Our poll
Rate my site
Total of answers: 12
Site friends
Statistics

Total online: 1
Guests: 1
Users: 0

Blog

Main » 2014 » January » 6 » Interviu cu ocazia Crăciunului
16.19.25
Interviu cu ocazia Crăciunului

La data de 18 decembrie, tinerii din GPCKiE au realizat un interviu cu ocazia Crăciunului. Interviul a avut loc în Centrul Comunal de Cultură și Ecologie în Plichtów cu ocazia proiectului EVS "Ecourile Europei". La întrebări au răspuns femei care trăiesc în comuna Nowosolna : doamna Halina Żaromińska, doamna Helena Kałuda, doamna Barbara Fils și doamna Regina Piątkowska.

Ce este postul Crăciunului?

Doamna H. Kałuda și doamna H. Żaromińska: Postul Crăciunului este perioada de așteptare pentru venirea Domnului. În trecut, oamenii nu mâncau alimentele grase și carne în postul Crăciunului. Nu erau organizate petreceri.

Mai este popular, obiceiul de a trimite cărți poștale de Crăciun?

Doamna R. Piątkowska: În casa mea, am fost responsabilă pentru scrierea urărilor și trimiterea de cărți poștale familiei și prietenilor. În prezent, în era calculatoarelor și a Internetului sunt pregătite mesaje text trimise de pe telefon și e-mail-uri. Din ce în ce mai rar oameni trimit cărți poștale de Crăciun. Dar tatăl meu încă mai trimite cărți poștale de Crăciun.

Doamna H. Żaromińska: Cred că încă mai sunt oameni care trimit felicitări de Crăciun, trebuie doar să mergi la oficiul poștal - oamenii cumpăra și trimit cărți poștale de Crăciun.

Ce tradiții sunt asociate cu Ajunul Crăciunului în Polonia?

Doamna H. Kałuda: Mereu așteptam împreună cu frații mei lângă fereastră pentru a vedea prima stea și să începem cina de Ajunul Crăciunului.

Doamna H. Żaromińska: Isus a fost născut într-o iesle pe fân și obiceiul de a pune fân sub fata de masa este legată de aceasta. Este un simbol de credință. Întotdeauna sunt puse tacâmuri într-un loc liber la masă pentru un străin sau pentru sufletul unei persoane decedate, o persoană care a decedat în cursul anului.

Doamna R. Piątkowska: Întotdeauna am avut de-a face cu pregătirea cadourilor, așa-numitele "Stele". Crăciunul îmi aduce aminte de cozi lungi în magazine și mirosul de citrice. În acea perioadă citricele erau o raritate. Cojile de fructe erau folosite pentru prăjituri. Cu excepția Crăciun, citricele nu erau disponibile. Pentru Crăciun erau preparate prăjituri, cum ar fi prăjitura cu brânză, cea cu mac și cea de drojdie. Oameni pregăteau colțunași în timpul Ajunul Crăciunului. Steaua a fost întotdeauna un simbol al Ajunului de Crăciun, dar stăteai la masă și cina începea, atunci când era terminată treaba în ogradă.

Ce fel de feluri de mâncare pregăteau oamenii pentru Ajunul Crăciunului?

Doamna H. Kałuda și doamna H. Żaromińska: Ar trebui să fie 12 feluri de mâncare. Mai întâi de toate varză cu mazăre, varză cu ciuperci, hering, crap (prăjit și aspic), compot de fructe uscate, borș de sfeclă roșie, supă de ciuperci, ciuperci prăjite, pâine.

Doamna R. Piątkowska: Supa de ciuperci, colțunași cu varză și ciuperci, cu brânză, cu semințe de mac. În casa mea ne pregătim mereu colțunași falși, cu umplutură sărată sau cu cafea. Pe masă puteți găsi borș de sfeclă roșie, crap prăjit sau aspic, heringi, înainte - cod în marinat în oțet, orez cu miere și unt, tăiței cu semințe de mac, fasole cu unt. Fiecare fel de mâncare are propriul simbol.

Există superstiții legate de Ajunul Crăciunului?

Doamna H. Żaromińska: Ultima oară am aflat că în Ajunul Crăciunului nu ar trebui să împrumute nimic la nimeni. Persoana care împrumută ceva ia norocul și bunăstarea de la cel care împrumută.

Doamna R. Piątkowska: În ajunul Crăciunului, să îți rezolvi datoriile să nu le ai în Anul Nou. În urmă cu câțiva ani, în cazul în care o femeie era însărcinată, era foarte important cine vine acasă primul în Ajunul Crăciunului. În cazul în care primul sosit era bărbat, atunci femeia va naște un băiat, în cazul în care prima era o femeie, aceasta va naște o fată.

Ce este "Liturghia de la miezul nopții"?

Doamna H. Kałuda și doamna H. Żaromińska: Aceasta este o slujbă solemnă, care începe la miezul nopții. Probabil, Isus s-a născut în timpul nopții și este, de asemenea, o masă de mulțumire. Ciobanii au observat o stea pe cer și au venit la staul.

Cum arăta obiceiul de a decora pomul de Crăciun?

Doamna H. Kałuda: Cojile de ouă erau decorate cu hârtie colorată și pregăteam îngerii din ele. Lanțuri erau adesea realizate din paie și hârtie, decoram nuci, nu exista nici electricitate, astfel încât în ​​loc de instalația de lumini - lumânări apăreau în pomul de Crăciun.

Doamna H. Żaromińska și doamna B. Flis: Oamenii pregăteau stele din hârtie, coșuri cu nuci, erau agățate mere, prăjituri și bomboane în pomul de Crăciun. Lanțuri erau realizate din hârtie colorată.

Ce este cel mai important de Crăciun?

Dna H. Żaromińska: Se spune că de Crăciun este o vacanță de familie cu o atmosferă prietenoasă. Familiile se adună în număr mare sau mic, și, probabil asta este cel mai important.

Category: Romana | Views: 607 | Added by: Ciprian | Rating: 0.0/0