Echoes of Europe

Section categories
Calendar
«  June 2013  »
SuMoTuWeThFrSa
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
Entries archive
Our poll
Rate my site
Total of answers: 12
Site friends
Statistics

Total online: 1
Guests: 1
Users: 0

Blog

Main » 2013 » June » 14 » Majówka
15.56.46
Majówka

Majówka este denumirea dată de polonezi pentru perioada cuprinsă între 1 și 3 mai, adică între Ziua Muncii și Ziua Primei Contituții a Poloniei. Aceste zile sunt sărbători naționale, fiind zile nelucratoare. Dacă se întamplă ca această perioadă să fie în preajma sfârșitului de săptămână, atunci multe persoane își vor lua concediu și în ziua de 2 mai, considerată ca fiind Ziua Drapelului. Astfel se creează o mini-vacanță de 5 zile.

În comuna Nowosolna, această denumire are o altă conotație, fiind numele unei sărbători a comunității de aici. Acest eveniment are loc în fiecare an în ultima duminică a lunii mai.

Anul acesta a avut loc cea de-a XIV-a ediție a acestui eveniment, prima manifestare a acestei sărbători având loc în anul 2000. Așadar această sărbătoare a devenit deja tradiție pentru această comunitate.

Acest eveniment a fost organizat de către conducerea Gminno Parkowe Centrum Kultury i Ekologii cu sprijinul administrației locale, dar și a unor sponsori. Astfel, organizarea acestui eveniment a început cu mult timp înainte, în acest sens cel mai intens fiind ziua premergătoare și ziua efectivă a evenimentului. În pregătirea acestui eveniment am pus și eu osul la bătaie, ajutându-i  cum am putut mai bine.

În sala centrală a sediului au fost amenajate mai multe locuri destinate diverselor instituții care au avut ceva de promovat. Așadar, am amenajat și un spațiu destinat promovării voluntariatului, a proiectului, dar și a culturii românești.

În tot acest timp am discutat cu cei prezenți, în acest sens fiind ajutat să depășesc barierele lingvistice de mentorul în cadrul acestui proiect. De asemenea, i-am servit cu o prăjiturică făcută chiar de mine amintindu-mi de zilele petrecute acasă în România (bulgărași de cacao). În așa fel oamenii au putut să încerce gustul românesc al unei prăjituri destul de cunoscute în țara mea.

Desigur nu am fost singur in această sală, în acest sens fiind prezente persoanele care-și desfășoară activități în cadrul centrului, promovând activitățile prin expunerea obiectelor realizate prin diferite tehnici, precum: pictura, decupajul și realizarea obiectelor de lut. De asemenea, pădurarii și o serie de cercetași au fost prezenți, precum și o societate comercială care promova viitorul în materie de energie (energia verde).

Această zi a debutat cu concursul de ciclism, la care au luat parte un număr mare de participanți. Pe lângă acesta, s-au mai desfășurat și alte competiții, precum maratonul sau  pentaque (un sport practicat aruncându-se bile de metal, câștigătorul fiind cel care a aruncat bila cât mai aproape de o bilă mică de lemn).

Am fost impresionat de costumele tradiționale ale grupurilor de cântăreți care au ucat pe scena pentru a ne bucura urechile cu cântece tradiționale. A fost o încântare pentru urechile mele, dar și pentru ochi, mai ales că îi priveam cum trăiesc cântecele pe care le interpretau.

Pe lângă grupurile de interpreți de muzică tradițională și-a făcut loc și Fuego, dar problemele de sunet au fost o reală piedică în a-și demonstra adevăratele calități muzicale.

Și cum putea să existe sărbătoare fără mâncare. Cu toții am mâncat deliciosul bigos (un soi de varză cu carne de mistreț) care a fost preparat cu mare atenție. Cu această ocazie am încercat pentru prima dată carnea de mistreț.

Toată petrecerea a durat până târziu în noapte, cei prezenți dorind ca aceasta să continue, însă din păcate toate petrecerile au și un sfârșit.

La sfârșitul acestei zile m-am simțit ca un adevărat voluntar, iar zâmbetul celor prezenți la acest eveniment a fost cea mai bună răsplată pe care o puteam primi. Acest zâmbet se datora tuturor celor care au organizat și sustinut acest eveniment.

Category: Romana | Views: 609 | Added by: Ciprian | Rating: 0.0/0