Echoes of Europe

Section categories
Calendar
«  March 2013  »
SuMoTuWeThFrSa
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Entries archive
Our poll
Rate my site
Total of answers: 12
Site friends
Statistics

Total online: 1
Guests: 1
Users: 0

Blog

Main » 2013 » March » 11 » Primele impresii despre Polonia
18.31.25
Primele impresii despre Polonia

2 Martie 2013 – aventura mea in Polonia incepe cu imbarcarea in avion... Vazandu-mi familia in ultimile minute premergatoare imbarcarii, emotii ma cuprindeau si ma faceau sa ma simt de parca nu as fi vrut sa ma urc in acel avion...  Dar am zis ca acesta este avionul care ma va conduce spre Polonia, pentru a deveni voluntar pentru urmatorul an.

Chiar daca drumul a fost anevoios cu escala lunga in Munchen (de aproximativ 10 ore), la aterizare in Varsovia am simtit mult entuziasm si multa energie. Dupa ridicarea bagajului, in care imi erau aranjate cu mare grija lucrurile utile sederii mele pentru un an in Polonia, am fost intampinat cu multa bucurie si mult entuziasm de Renata Niedzelska, directoarea Centrului de Cultura si Ecologie din Plichtow, precum si de alte persoane alaturi de care imi voi petrece timpul in urmatorul an. De asemenea, nu pot uita cum am fost primit cu un poster imens si cu o mascoata cu specific polonez.

Caldura cu care am fost primit in aceasta zi m-a facut sa ma simt ca si cum as fi revenit acasa dupa o lunga vacanta in strainatate. Sunt sigur ca acest sentiment pe care l-am trait la sosirea mea in Polonia nu va disparea.

Imediat dupa primirea familiara de care am avut partea, am pornit spre Lodz, orasul in care voi locui timp de un an. Vremea a fost similara cu cea din Romania, soare, cald, poate vantul batea un pic mai mult decat eram obisnuit, dar totul era perfect, asa ca nu am mai avut nevoie de aclimatizare. Cat despre Lodz va voi povesti mai multe cu o alta ocazie.

Sunt deja trecute 7 zile de la sosirea mea aici in Polonia. Vor trece si alte zile la fel de repede cum au trecut acestea, dar important este ca in aceasta perioada sa descopar cat mai multe despre aceasta tara pe care am ales-o pentru a-mi petrece o parte din viata mea.

Obiceiurile alimentare sunt mult diferite fata de cele ale romanilor. Initial am crezut ca romanii mananca multa carne, si cu toate ca stiam ca polonezii ii devanseaza, asteptarile mele au fost depasite. Referitor la obiceiurile alimentare, am putut sa imi dau seama din modul in care hypermarket-urile sunt organizate si a ceea ce se gaseste pe raft, foarte multe dintre produsele de pe raft fiind procesate mai mult decat imi este necesar. Din pacate nu am reusit sa imi gasesc cerealele pe care le mancam zi de zi, ori ceva asemanator. Asa cum mi s-a spus inaintea sosirii mele aici: „bine ca nu mai esti vegetarian”.

Referitor la retetele culinare pot spune ca sunt delicioase, am avut ocazia sa incerc o gama larga dintre acestea.

Am inceput sa ma adaptez conditiilor de aici. Pot spune ca sunt multe similitudini intre Polonia si Romania, oamenii sunt primitori si le place sa se adune intr-un cadru cat mai familial in care pot povesti sau vorbi despre cat mai multe lucruri posibile, discutiile dintre acestia parandu-se a nu se sfarsi niciodata. Pana la urma nu sunt un pamantean pe Marte. Sunt convins ca aceasta perioada ce va urma va fi una foarte interesanta.

De abia astept sa descopar ce inseamna a trai in Polonia si a fi polonez. Apropo... o parte buna din cei cu care am vorbit mi-au spus ca sunt polonez, chiar si unii polonezi, ceea ce ma face sa cred ca ma voi adapta mult mai usor decat credeam anterior sosirii mele aici in Polonia.

Category: Romana | Views: 678 | Added by: Ciprian | Tags: impresii, Lodz, Polonia, voluntariat | Rating: 0.0/0