Echoes of Europe

Section categories
Calendar
«  June 2013  »
SuMoTuWeThFrSa
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
Entries archive
Our poll
Rate my site
Total of answers: 12
Site friends
Statistics

Total online: 1
Guests: 1
Users: 0

Blog

Main » 2013 » June » 4 » Ziua Constituției
15.54.51
Ziua Constituției

Ziua de 3 mai este ultima zi din cele trei dedicate evenimentului numit "Majówka” aici în Polonia.

În această zi polonezii sărbătoresc adoptarea primei constituții a națiuni, prima din Europa si a doua din lume, lucru cu care aceștia se mândresc.

Toate acestea se întâmplau în data de 3 mai 1791 când Parlamentul Uniunii Polone-Lituaniene aprobă constituția ca „Act Guvernamental”. Acest act a rămas în vigoare numai un singur an de la aprobarea acestuia, până la Războiul Ruso-Polon.

Constituția avea să reducă diferențele dintre nobili si țărani, aceștia din urmă intrând sub protecția Guvernului. De asemenea, avea să fie reparat decalajul privind drepturile și privilegiile acordate nobililor și țăranilor, însă nu prin acordarea de drepturi suplimentare țăranilor, ci prin îngrădirea drepturile nobililor.

Totodată prin intermediul acestui document se dorea să se înlocuiască anarhia existentă cu o monarhie constituțională ce avea să fie mai democratică.

Așa cum doi dintre inițiatorii aceste constituții au afirmat, că aceasta reprezintă „testamentul lăsat de patrie”, după 123 de ani în care statul polonez n-a existat pe harta politică a Europei, Polonia urma să renască precum pasărea Phoenix în anul 1918, prima constituție din Europa, ori spiritul democratic a făcut posibilă această renaștere.

Începând cu anul 1990 ziua de 3 mai este declarată sărbătoare națională, ținând locul zilei naționale, așa cum este cunoscută în România.

Cu ocazia acestei sărbători au loc parade militare în cinstea unei zile istorice pentru poporul polonez.

Consider că pentru o parte a polonezilor, această zi reprezintă încă o zi liberă alături de 1 mai, și uneori chiar 2 mai, fiind considerată o minivacanță, aceasți preferând să se relaxeze, recreeze ori să petreacă ălături de prieteni.

Din păcate Constituția României nu are o istorie atât de bogată precum cea a Poloniei, așadar nu avem o zi dedicate sărbatoririi acestui eveniment. În schimb sărbatorim ziua de 1 decembrie, Ziua Națională a României, poporul polonez neavând o zi dedicate acestei sărbători.

Pentru a cunoaște de unde venim și încotro ne îndreptăm este important să ne amintim de evenimentele importante din trecut, iar după caz să le sărbătorim sau să le comemorăm.

Faptul că fiecare țară comemorează sau sărbătorește evenimentele marcante în istoria sa, este îmbucurător pentru acea națiune.

Category: Romana | Views: 581 | Added by: Ciprian | Rating: 0.0/0