Echoes of Europe

Section categories
Calendar
«  June 2013  »
SuMoTuWeThFrSa
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
Entries archive
Our poll
Rate my site
Total of answers: 12
Site friends
Statistics

Total online: 1
Guests: 1
Users: 0

Blog

Main » 2013 » June » 11 » Ziua Copilului
14.56.05
Ziua Copilului

Cu toții ne aducem aminte de copilărie, de momentele în care ne jucam cu ceilalți copii sau împărțeam orice aveam cu prietenii noștrii.

Copilăria este o perioadă magică pentru noi toți. În această perioadă parcă aveam mai multă energie, fructele erau mai gustoase, iar prăjiturile bunicii erau de-a dreptul excepționale. Ca să nu mai vorbesc de poveștile la gura sobei pe care bunica obișnuia să mi le spună când era atât de ger afară. Parcă toate aceste amintiri ar fi paginile unei cărți de basme.

Însă din păcate nu toți copiii se bucură de această perioadă magică. Din păcate, în familiile cu dificultăți financiare, copiii nu se întâlnesc cu jucăriile pe care ceilalți copii din familiile cu venituri ridicate le ignoră.

Din păcate, în această epocă, adesea numită civilizată, întâlnim părinți ce își agresează copiii, fizic sau emoțional. De asemenea, sunt copiii în lumea întreagă ce sunt exploatați în diverse moduri, care uneori sunt greu de închipuit de către omul din societatea modernă.

Pentru a reduce aceaste abuzuri asupra copiilor, au avut loc mișcări ce aveau să vină în protejarea copiilor. Astfel, în luna august a anului 1925 a avut loc Conferința Monială pentru Protejarea și Bunăstarea Copiilor în orașul Geneva. În cadrul aceastei conferințe avea să se discute pentru despre adoptarea unei zile internaționale a copiilor, tot atunci reprezentanți ai 54 de state au adoptat Declarația pentru Protecția Copilului.

Ulterior aceastei conferințe de la Geneva, unele guverne au adoptat o zi care să fie dedicată copiilor. În anul 1954, UNICEF avea să recomande ca fiecare stat din lumea întreagă să adopte „Ziua Copilului”, iar data să fie 20 noiembrie, dar se pare că fiecare stat a ales o dată după cum a dorit.

Până la urmă pe 20 noiembrie în statele din Europa este relativ frig, iar copiii nu se pot bucura cu această ocazie. Astfel, adoptarea datei de 1 iunie pentru acest eveniment de către guvernele României și Poloniei, mi se pare inspirată.

Totuși, Ziua Copilului este sărbătorită în mai mult de 30 de țări pe data de 1 iunie, îndeosebi în țările din Europa de Est.

În România și Polonia, precum și în celelalte state, sunt organizate activități speciale dedicate celor mici. Aceste activități sunt diverse, printre care se înnumără desene pe asfalt, jocuri în echipă, cântece și multe altele. E o sărbătoare îndrăgită de cei micuți. În această zi, părinții par să le satisfacă mai multe dorințe, în acest sens dăruindu-le jucării și dulciuri.

Însă Ziua Copilului e mult mai mult decât o simplă sărbătorire prin organizarea de evenimente dedicate celor mici, fiind în același timp un prilej de creșterea gradului de conștientizare în ceea ce privește abuzurile, exploatarea și discriminarea la care sunt supuși copiii din lumea întreagă. Astfel, în diferite colțuri ale lumii, există copii care muncesc precum adulții, sunt abandonați de proprii părinți, sunt obligați să se prostitueze, sau sunt victime ale discriminărilor de oridin religios, minoritate sau dizabilități. Sunt enorm de multe situații în care cei mici pot deveni victime ale acestei societăți în care trăim, lista putând continua.

Toate aceste demersuri sunt făcute pentru a proteja și a combate abuzurile la adresa celor mici, scopul final fiind de a dezvolta o societate pe care o putem numi civilizată. Va trebui să fim părți active și să ajutăm așa cum putem pentru a realiza acest scop pe care societatea îl urmărește din cele mai vechi timpuri.

Dar totul se schimbă și pot spune că lucrurile evoluează în direcția cea bună, mai rămâne doar să ne menținem direcția și să mărim viteza cu care îndreaptăm lucrurile.

Sper ca din ce în ce mai mulți copii să aibă o copilărie, în care magia și lumea de poveste să fie traite, nu numai auzite în poveștile citite sau ascultate înainte de culcare...

Faptul că sunt și voi rămâne întotdeauna copil, copilul părinților mei, rodul iubirii lor, mă umple de iubire, mă motivează și mă face să mă simt pururea tânăr... Iar pentru toate acestea le voi fi recunoscător părinților mei și îi voi cinsti așa cum se cuvine pe întreg parcursul vieții mele...

 

Category: Romana | Views: 734 | Added by: Ciprian | Rating: 0.0/0