Echoes of Europe

Section categories
Calendar
«  June 2013  »
SuMoTuWeThFrSa
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
Entries archive
Our poll
Rate my site
Total of answers: 12
Site friends
Statistics

Total online: 1
Guests: 1
Users: 0

Blog

Main » 2013 » June » 4 » Ziua Drapelului
15.45.52
Ziua Drapelului

Pentru cei cu spirit patriotic, culorile drapelului național sunt atât de importante precum sunt imnul, stema, sau chiar istoria națională. Drapelul este un mod de identificareprin intermediul căruia orice patriot se va simți nu numai un simplu cetățean al țării respective, ci însuși parte activă la ceea ce înseamnă patria în lume.

Pentru mine, cât și pentru alți români, culorile drapelului României sunt sfinte și le păstrez adânc în sufletul meu, în amintirea strămoșilor mei.

Același lucru pot spune și despre poporul polonez, pe care valorile naționale l-a ținut unit de-a lungul atâtor războaie sau necazuri. Aflându-mă aici observ un patriotism similar cu cel românesc, oamenii cinstindu-și străbunii și mândrindu-se cu faptul că sunt cetățeni ale acestei țări.

Dacă în trecut drapelurile erau folosite în războaie, astăzi ele reprezintă mai mult un mijloc de identificare (un cod al culorilor) pentru fiecare țară în cauză.

Având în vedere că pe data de 2 mai este sărbătorită Ziua Drapelului Poloniei, țin să aduc aminte câte ceva despre drapelul acestei țări.

Drapelul Poloniei este constituit din două benzi oriontale egale, una albă situată superior uneia roșii. Acesta a fost adoptat în anul 1919, după un an de la obținerea independenței, însă culorile alb și roșu au fost adoptate oficial drept culori națioanele în anul 1831. De asemenea, versiuni ale drapelului alb-roșu pe teritoriul polonez putem întâlni începând cu secolul al X-lea.

Culorile drapelului n-au fost alese aleator, pentru mine ele sunt ca o lecție de istorie a acestei țări. Astfel, roșu simbolizează sângele vărsat pentru obținerea independenței, iar albul simbolizează pacea.

Începând cu anul 2004, Ziua Drapelului este sărbătorită în ziua de 2 mai. De sărbătorile naționale steagul Poloniei este arborat de multe companii comerciale și mulți polonezi (pot afirma că am fost plăcut impresionat de numărul atât de mare al drapelelor arborate în curțile oamenilor).

În lume există și alte drapele asemănatoare celui al Poloniei, printre care cel al Indoneziei și cel al Principatului Monaco.

În comparație cu drapelul Poloniei, cel al României are o poveste diferită.

Drapelul României este tricolor cu benzi verticale egale având ordonate începând de la lance culorile: albastru, galben și roșu; proporția drapelului fiind de 2:3.

În urma mișcărilor revoluționare ce au avut loc în Țara Românească în anul 1848, a fost adoptat ca drapel național al cărui culori erau dispuse orizontal începând cu partea inferioară cu roșu, galben și albastru. În prima Constituție a României (1866) drapelul național va fi aprobat așa cum îl cunoaștem astăzi.

Semnificația acestor culori este conformă cu ideologia revoluției și cea a unirii principatelor române: albastru, simbolizând libertatea (culoarea cerului), galben, simbolizând dreptatea (culoarea ogoarelor), și roșu, simbolizând frăția (culoarea sângelui).

Începând cu anul 1998 ziua de 26 iunie a fost adoptată ca Zi a Drapelului României, zi ce amintește de victoria revoluționarilor din data de 26 iunie 1848, marcând 150 de ani de la adoptarea oficială a acestor culori.

În România, această zi este sărbătorită prin parade militare și prin arborarea drapelului de către români, însă țin să precizez că nu în aceași măsură ca în cazul zilei naționale.

În lume există drapele asemănatoare cu cel al României, printre care cel al Andorei, Ciadului și Moldovei (cel din urmă cu diferența că proporția drapelului este de 1:2, și cu stema țării in centru).

Țin să mărturisesc că la finele acestui articol mă simt plin de românism și mult mai motivat decât înainte de scrierea acestui articol.

Category: Romana | Views: 609 | Added by: Ciprian | Rating: 0.0/0