Echoes of Europe

Section categories
Calendar
«  June 2013  »
SuMoTuWeThFrSa
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
Entries archive
Our poll
Rate my site
Total of answers: 12
Site friends
Statistics

Total online: 1
Guests: 1
Users: 0

Blog

Main » 2013 » June » 11 » Ziua mamei
14.50.26
Ziua mamei

Datorită aportului lor în perpetuarea speciei umane, dar și rolu pe care îl ocupă în societate, lumea întreagă dedică o zi specifică în care mamele să fie sărbătorite așa cum se cuvine. Sunt de părere că părinții trebuiesc sărbătoriți în fiecare zi, prin a-i respecta și a le aduce cinstea cuvenită.

Aproape în lumea întreagă există date diferite de a sărbătorii acestă ființă dragă nouă tuturor, cea care ne-a dat viață, neexistând o zi internațională pentru acest eveniment. Cred totuși că asta e mai puțin important, atât timp cât există o zi dedicată mamelor.

Prima celebrare a Zilei Mamei a avut loc în anul 1908, atunci când o americancă a ținut un memorial dedicat mamei sale. Începând cu acest an, această sărbătoarea a început să ia amploare, ajungându-se ca fiecare stat din lume să dedice o zi pentru mame,însă data avea să difere de la un stat la altul.

De exemplu, în Polonia, Ziua Mamei este sărbătorită în fiecare an pe data de 26 mai, iar în România în prima duminică a lunii mai (zi aprobată de Guvernul României, în anul 2009), însă țin să precizez că acest eveniment se sărbătorește mai ales în data de 8 martie, de Ziua Femeii.

În Polonia, Ziua Mamei a început să fie sărbătorită în Cracovia, în anul 1923.

Pentru a-și arăta aprecierea față de mame, copiii dăruiesc felicitări, buchete de flori, precum și alte cadouri. Soții își invită soțiile la restaurant pentru a cina împreună.

Am observat că această zi este foarte importantă și nu este dată uitării, lucru îmbucurător.

În fiecare an, în cadrul Gminno Parkowe Centrum Kultury i Ekologii, este organizat poate cel mai mare eveniment care are loc în această comună. Acest eveniment, denumit „Majówka”, este dedicat Zilei Mamei, Zilei Copilului și XXX, având loc în ultima duminică a lunii mai.

În România, mamele primesc felicitări, flori, bomboane de ciocolată și alte cadouri. Uneori bărbații își invită mamele și soțiile pentru a cina împreună într-un restaurant.

Cu toate că Guvernul României a aprobat ca în prima duminică din luna mai să fie dedicată acestui eveniment, românii păstrează data de 8 martie ca zi dedicată femeilor și mamelor, puțini fiind cei care sărbătoresc această zi în ziua aprobată de guvern. Mai mult decât atât, în anul acesta Paștele a coincis cu prima duminică a lunii mai, deci un argument în plus în afirmația pe care am făcut-o anterior.

Datorită faptului că Ziua Mamei a fost sărbătorită de-a lungul a atâtor ani alături de Ziua Femeii, sunt de părere că așa va rămâne și în viitor pentru că a devenit deja tradiție pentru neamul românesc.

Pentru că mamele nostre ne-au dat viață, ne-au crescut, ne-au protejat și ne-au ajutat întotdeauna cum au știut mai bine, sunt sigur că sunteți de acord cu mine atunci când spun că doar o zi nu este de ajuns pentru a o sărbători pe cea care și-a dedicat viața și și-ar da viața pentru noi... 

Category: Romana | Views: 622 | Added by: Ciprian | Tags: ziua mamei, Mama | Rating: 0.0/0