Echoes of Europe

Section categories
Calendar
«  November 2013  »
SuMoTuWeThFrSa
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Entries archive
Our poll
Rate my site
Total of answers: 12
Site friends
Statistics

Total online: 1
Guests: 1
Users: 0

Blog

Main » 2013 » November » 11 » Ziua independenței Poloniei și Ziua Națională a României
19.23.44
Ziua independenței Poloniei și Ziua Națională a României

Ziua de 11 noiembrie 2013 marchează 95 de ani de la recâștigarea independenței Poloniei după 123 de ani în care Polonia a lipsit de pe harta politică a Europei.

În aceeași zi a anului 1918, concomitent cu sfârșitul Primului Război Mondial, în care forțele aliate formate din SUA, Marea Britanie, Franța, Rusia, România și alte țări învingeau Puterile Centrale formate  din Imperiul Prusac, Imperiul Austro-Ungar și aliații acestora, Polonia avea să își declare independența față de Imperiul Prusac, Imperiul Austro-Ungar și Rusia care de-a lungul unei lungi perioade de timp au împărțit și au șters Polonia după harta administrativă a Europei. Sunt bucuros că România a reușit să își aducă contribuția în acest război și în același timp să ajute Polonia să își recâștige independența.

Ziua de 11 noiembrie a fost declarată sărbătoare națională în anul 1937, însă din anul 1939 până în anul 1989 această dată nu a fost sărbătorită. Începând cu anul 1989, această dată revine ca sărbătoare națională și este celebrată cum se cuvine.

Pe lângă paradele militare obișnuite la care putem asista mai la toate sărbătorile naționale, începând cu anul 2008 pe străzile Varșoviei are loc „Marșul Independenței”, o manifestare care înregistrează o participare crescândă de la an la an. Mai mult decât atât, în cadrul acestui marș, polonezii își demonstrează încă o dată unitatea și naționalismul pe care-l știam.

Aceasta sărbătoare națională este cea mai importantă pentru toți polonezii, însă această dată are mare însemnătate pentru lumea întreagă cu ocazia celebrării a 95 de ani de la sfârșitul Primului Război Mondial.

 

În cazul României, Ziua Națională nu coincide cu ziua în care a fost proclamată independența față de Imperiul Otoman, aceasta din urmă nefiind considerată o sărbătoare națională. În ultimii ani, gradul de conștientizare al importanței acestei date în rândul românilor a crescut, și este foarte posibil ca Ziua Independenței să devină o sărbătoare națională.

De amintit este faptul că în ziua de 9 mai 1877 Mihail Kogălniceanu a declarat independența României în cadrul Parlamentului României, iar 10 mai 1877 declarația a fost promulgată de către Carol I, la 11 ani de la încoronarea sa ca rege al României. În acest fel, ziua națională avea să aibă dublă însemnătate: ziua în care Carol I a fost încoronat ca rege al României și ziua în care România și-a declarat independența.

După 70 de ani în care ziua independenței României a coincis cu cea a zilei naționale, această zi a fost dată uitării în anul 1947, prin decizia de a sărbătorii ziua națională în data de 23 august.

După căderea regimului comunist din anul 1989, Ziua Națională a României a fost înlocuită cu ziua de 1 decembrie, zi care aduce aminte de unirea Transilvaniei cu Regatul României din anul 1918, eveniment cunoscut drept Marea Unire. Această zi este cu totul specială pentru toți românii de pretutindeni.

Fie că este sărbătorită Ziua Independenței sau Ziua Națională în ambele țări se pot observa parade militare, steagurile arborate pretutindeni și o atmosferă cu totul specială care ne insuflă patriotism și mândrie că facem parte dintr-una din aceste popoare.

Astfel, anul 1918 are o conotație deosebită pentru Polonia, reprezentând anul în care își proclamă independența și apare din nou pe harta politică a lumii, și pentru România, anul în care se realizează unificarea tuturor meleagurilor românești.

Category: Romana | Views: 647 | Added by: Ciprian | Rating: 0.0/0