Toți oamenii se nasc egali, așa cum și Abraham Lincon spunea într-unul din discursurile sale. În fața lui Dumnezeu fiecare om este egal și așa ar trebui să fie și în societatea în care trăim. Din păcate nu trăim într-o lume lipsită de imoralitate, chiar dacă majoritatea oameniilor s-ar declara a fi morali. Datorită acestui fapt și a lipsei de logică a unora, societatea își arată defectele, iar unele persoane având de suferit.
Dizabilitatea reprezintă starea fizică, psihică sau mentală care limitează activitatea unei persoane. Din păcate, nu toți oamenii se nasc egali din punct de vedere al înzestrării fizice sau mentale de la mama natură. De asemenea, pe parcursul vieții oamenii pot suferi accidente ce îi pot lăsa cu anumite dizabilități fizice, psihice sau chiar mentale.
Din păcate societatea îi privește pe cei cu dizabilități ca fiind inutili acesteia, însă oamenii nu își dau seama cât de mult greșesc. În acest sens pot spune că am un prieten cu dizabilități locomotorii, dar acesta și-a învins această dizabilitate. Nu vă puteți imagina cum o persoană cu semi-pareză pe partea stângă poate alerga, ba mai mult decât atât poate juca fotbal și se poate descurca cu brio în mai toate situațiile cotidiene. Pentru faptul că și-a putut depăși limitele, îl apreciez enorm. Dar el reprezintă numai unul dintre numeroasele exemple în care oamenii cu dizabilități și-au depășit limitele, lucru pe care oamenii fără dizabilități de cele mai multe ori nu îl pot realiza.
În ultimile decenii un număr din ce în ce mai mare de state au promulgat legi prin care să interzică discriminarea persoanelor cu dizabilități și în același timp să le asigure accesul la mijloacele de transport sau în anumite clădiri. Mă bucur enorm pentru acești oameni că lucrurile se modifică în bine.
Așa cum aminteam mai devreme, este împotriva legii să discriminezi persoanele cu dizabilități.
Așadar, dacă ești martorulul uneia din următoarele situații, și nu numai, poți acționa:
- Discriminarea la locul de muncă;
- Discriminarea în educație;
- Discriminarea în cazul închirierii sau cumpărării unei proprietăți;
- Discriminarea în cazul furnizării de bunuri, facilități sau servicii etc.
Sunt câteva domenii importante în care legiile nu condamnă discriminarea persoanelor cu dizabilități, precum accesul la mijloacele de transport în comun. Însă observ că se încearcă, prin investiții în mijloacele de transport și nu numai, ușurarea accesului acestor persoane la transportul în comun.
Lumea începe să evolueze, să nu-i mai privească pe cei aflați în dificultate ca fiind o povară pentru societate. În ciuda numeroaselor cazuri relatate în presă, societatea devine mai tolerantă, mai înțelegătoare și în același timp își arată mai mult iubirea față de cei aflați în dificultate.
Persoanele cu dizabilități sunt un exemplu de optimism și de autodepășire a limitelor proprii pentru noi toți.
|